Waarom 

           

Waarom Luisteris ?

Vaak zijn het van die kleine berichtjes in de krant die vluchtig gelezen worden als er kinderen al spelend bij de spoorbaan door onbezonnen spelletjes verongelukken of een bijna ongeval veroorzaken waardoor het treinverkeer een of meerdere uren gestremd is. We huiveren misschien een moment maar gaan meteen door met ons leven. Voor sommige mensen stopt het leven wel bij het lezen van zo’n bericht. Voor de mensen die een band hadden met het slachtoffer, voor ouders en familieleden, vrienden klasgenoten, de docent, gaat het leven niet zomaar door.
En wat te denken van de machinist die plotseling geconfronteerd wordt met een kind wat op de rails staat en niets meer kan doen? Ook voor de machinist geldt dat hij de schrik, de angst en gruwelijke beelden nooit meer zal vergeten. Het effect is blijvend en ingrijpend.
Want steeds als de machinist tijdens zijn werk een groepje kinderen in de buurt van de spoorbaan ziet, een fietser die vlak voor de trein nog snel tussen de reeds gesloten spoorwegovergang doorfietst, of een jongen die stoer over de rails wandelt, slaat de schrik hem om het hart.
 

 

 

 

 

 

 

                                            

          

                                     hier staat de trailer van de film KnalRood  http://www.luisteris.com/knalrood_bo.html :     

 

 Veilig spelen   

 

Het voorlichtingsprogramma KnalRood is ontwikkeld naar aanleiding van ervaringen van machinisten.De bedoeling is dat kinderen inzien hoe gevaarlijk het is om op en rond de spoorbaan te spelen. Door hen duidelijk te maken wat de gevolgen kunnen zijn van een onschuldig spelletje, niet alleen voor henzelf maar ook voor alle betrokkenen. Het programma 'KnalRood' wil bereiken dat kinderen voor veiligere speelplekken kiezen. Maar ook,meer in het algemeen, dat ze gaan nadenken over de consequenties van hun eigen daden.Dat het gevaarlijk is en helemaal niet stoer om blindelings mee te doen met een groep. En dat je als kind heel goed elf kan beslissen wat verstandig is en wat niet. 

 

 

Kijk voor "Luisteris" voorlichters in uw eigen regio op www.luisteris.com

 

  

Spoorwegen starten strijd tegen zelfdoding

By Enzo van Steenbergen, on september 23rd, 2010

De strijd tegen zelfdoding op het spoor is begonnen. De Nederlandse spoorbeheerder ProRail is bezig een grootscheepse actie op te zetten in de strijd tegen spoorsuïcide. Dit doet de spoorbeheerder in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) en 113-online, de hulporganisatie tegen zelfdoding. Deze actie begint bij de circa twintig ‘black-spots’ die Nederland telt, risicoplekken waar het aantal zelfmoorden opvallend hoog is.

Hoe?
“We kunnen hekken plaatsen langs het spoor, maar we willen het breder aanpakken”, vertelt Anna Kodde, woordvoerder van ProRail. “Zo willen we spiegels en camera’s bij risicoplekken plaatsen, om de zelfmoord uit de anonimiteit te halen.”

113-online
De organisatie 113-online heeft een speciaal hulpnummer voor mensen die zelfmoord overwegen. Langs het spoor moeten speciale praatpalen komen die in verbinding staan met de hulplijnen. Daarnaast komen er grote posters van 113-online bij de black-spots te hangen.

Start actie
ProRail, de NS en 113-online willen nog dit jaar beginnen met de actie tegen spoorsuïcide. Kodde: “Uiteindelijk is het een groot drama als iemand suïcide pleegt op het spoor. Zowel voor de persoon zelf als voor nabestaanden, hulpverleners en getuigen. De strijd tegen zelfdoding op het spoor is begonnen.”

Drama voor machinist
Bijna iedere treinmachinist maakte ooit een zelfdoding mee. Remmen kan vaak niet meer als iemand voor de trein springt. Naderhand krijgen de machinisten te maken met trauma’s. In de volgende video van NOS Headlines vertelt machinist Jan Lunenberg over zijn ervaringen. Eigenlijk is Lunenberg zelf slachtoffer.