Zo word je treinmachinist

Treinmachinist.

Je moet minimaal een vmbo-diploma hebben. Als je wordt aangenomen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), krijg je een halfjaar een interne opleiding. De opleiding bestaat uit theorie en praktijklessen. Als basismachinist begin je met rangeerwerk op stations: treinstellen klaarzetten dus en ’s avonds weer weg rangeren. Je moet dat minimaal tweehonderd dagen doen. Daarna kun je een vervolgopleiding van drie maanden volgen. Als je slaagt, ga je onder begeleiding echt rijden. Je leert baanvakken, dat zijn stukken traject tussen twee stations in, als je broekzak kennen en je leert in de praktijk hoe hard je kunt rijden en hoe wissels werken. Voor elk baanvak moet je een apart examen doen. Daarna mag je zelfstandig de baan op, zonder instructeur.

De Treinmachinist bestuurt een trein. De veiligheid van eventuele passagiers en andere verkeersdeelnemers is hierbij het allerbelangrijkst.

Het besturen van een trein bestaat eigenlijk uit het bepalen van de snelheid. Een trein kan maar één kant op en de richting en route wordt bepaald door de wissels. Sturen hoeft dus niet. Een Treinmachinist zorgt ervoor dat de trein zoveel mogelijk op tijd en zo passagiervriendelijk mogelijk rijdt. Als er geen conducteurs aan boord zijn is hij de chef van de trein. Hij roept dan ook om bij elke stop om welk station het gaat en informeert reizigers over eventuele vertraging en/of calamiteiten.

Een Treinmachinist is klantvriendelijk en staat reizigers ook op het perron te woord. Hij heeft een snel reactievermogen en kan zich langere tijd goed concentreren, zodat hij adequaat kan reageren op de verschillende seinen. Ook weet hij verdachte situaties goed in te schatten; hij kent de gevaren op het spoor en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. De Treinmachinist is bekend met alle regelgeving rond (goederen)verkeer op het spoor. Hij heeft bovendien kennis van de belangrijke treinonderdelen en onderdelen van de infrastructuur.

De Treinmachinist rijdt verschillende diensten (ochtend, middag, avond) op een bepaald traject. 

       Trein simulator centrum Amersfoort                        Hier oefenen de machinisten in de treinsimulator in Amersfoort

 

Hulpmiddelen voor de Machinist

Railpocket hand computer met alle actuele gevevens voor de Machinist

Portofoon voor onderling contact met de hoofdconducteur of perrondienstleider

 

 Gele veiligheidsvest dit draagt de machinist over zijn kleding als hij over sporen moet lopen om bij de trein te komen.        

 

 Dienstkaartje   Hierop kan de machinist zien welke trein hij moet rijden

                    Benodigde sleutels om in de cabine´s te komen.

Mondfluit